Blog


Werpend vissen op snoek met spinners

Werpend vissen op snoek met spinners

Welk kunstaas is nu goed geschikt voor vissen op snoek?  Een belangrijke vraag want buiten dat we ons zelf af en toe verwennen met een leuk cadeautje als het om kunstaas gaat vragen we ons tegelijkertijd af heb ik wel het juiste kunstaas gekocht? Ik lees dan “’We gaan dat morgen even testen”” Nou je kunt er bijna van uit gaan dat het testen meestal al gedaan is door de fabriek waar het vandaan komt. Sterker nog ik ben verbonden aan Salmo en alle pluggen die de fabriek verlaten die zijn eerst door een zwembadje gehaald en dat noemen ze tanktested. Die lopen dan perfect voor ze de verpakking in gaan. Maar testen doen we natuurlijk ook graag zelf. En terecht. We willen immers met eigen ogen aanschouwen wat het pas aangeschafte kunststukje uit haalt.

Verleiding

We hebben vaak bakken vol met dat spul liggen en we zien ook dat we veel te vaak meer hebben dan we eigenlijk nodig hebben. Verzamelen van kunstaas is dan geen vreemd gegeven als het gaat om het belagen van Nederlands meest populaire sportvis. Maar als we heel eerlijk zijn dan graaien we vaak in onze kunstaas bak en het zal geen verrassing zijn als we uit een 100 tal kunstaasjes toch steeds weer de zelfde kiezen. Hoe komt dat toch? Laten we ons verleiden door afmetingen? Of is een bepaald model erg in trek bij andere sportvissers? Zien we een foto van een grote vis gevangen op een speciaal type kunstaas of is het de kleur die voor de sportvisser de doorslag heeft gegeven? Zo veel vissers zoveel wensen zo lijkt het. Ik duik in de aankomende blogs de kunstaas koffer in en ga op zoek naar het antwoord. Ter verduidelijking, ik maak geen reclame voor welk kunstaas maar noem graag een bepaald type kunstaas dat in mijn ogen doet wat het moet doen.

Social media

Social media is een sterk medium om zaken onder de aandacht te brengen. Ik heb een Facebook pagina en daar houd ik het bij als het gaat om het delen van informatie. Ik twitter niet en instagrammen is me ook vreemd. Ik heb een website waar ik geen tips en tricks deel, maar Facebook is daar wel een heel geschikt medium voor. Met hyper linkjes kom je een heel eind, en met dit blog kan ik waarschijnlijk wat regels delen met een paar mensen die er ook zo over denken, of juist het tegenovergestelde. Vragen en antwoorden. Roofvissers zijn vaak echte delers. Hebben ze een tip dan delen ze die met elkaar. Ze zijn daar erg sportief in. Ik heb nog niet eerder dat ik van een andere visser geen tip kreeg als we iets bespraken. Ik ben voor het delen van tips zelfs bij een roofvis wedstrijd. Ik zal ik over de details daarvan na de wedstrijd opening van zaken van geven. Zo ben ik dan ook weer. . We gaan van start.

Laten we beginnen met Spinners ..

Spinners zijn een van de oudste kunstaas vormen die we kennen, en soms vergeten en of onder gewaardeerd zijn. Nou ik kan je vertellen dat ze bij mij helemaal niet vergeten zijn en onder gewaardeerd zijn ze al helemaal niet. Ik licht er een paar uit die voor mij belangrijk zijn, om de boel daar onder water eens flink op te schudden. Spinners zijn eigenlijk metalen blaadjes die draaien om een as, en daardoor de vis aantrekt. Tegenwoordig wordt er veelal met pluggen (kunstvissen) gevist en wordt de spinner door vele vissers vergeten.

Spinners direct uit de winkel.

Spinners zijn dus een mooi alternatief als een water enig dressuur kent. Zeker de Spinners uit de Zvartzonker van Abu, is een uitstekende serie om mee aan de slag te gaan. Kijk even hoe je water er bij ligt. Zie je weinig waterplanten dan neem je een spinner die wat zwaarder mag zijn. Zeker in het na seizoen heb je dan met deze spinner geen enkel probleem. Je vist dan wat dieper bij de bodem waar de roofvissen zich dan op houden. Vis je liever in de buurt van water planten en er zelfs over heen, neem dan spinner die een aantal grammen lichter zijn. Vis de hyperlink zie je op pagina drie al een grote sortering. Pas je spinners dus aan de omstandig heden aan. Ik zelf neem graag de zwaarste uit de serie Zvartzonker spinners van Abu. Ik vis voornamelijk uit de boot. Ze werpen namelijk ver en precies, en van uit de boot is dat met een reel hengel zeer goed te doen. Vis je vanaf de kant neem dan een spinner die bij je hengel past. Lichte hengel, is een lichte lijn en spinner. Ga echter wel zo zwaar mogelijk. Dit om geen vis te verspelen.
Vis je een te lichte spinner dan zal je niet die plek bereiken die je voor ogen had. Spinners kunnen door een te laag gewicht meer wind vangen dan je lief is. En super ver werp je spinners ook niet altijd. Dat heeft weer te maken met het gewicht dat om het lijfje zit. Maak dus een goede keus en neem er voor de zekerheid een paar verschillende. De prijs maakt dat mogelijk.Geef altijd je spinner een tik na het afzinken om die goed op te starten. Je voelt direct of de spinner draait. Zit er een vuiltje aan, dan meteen schoon maken.
Waar en hoe?
Werp zowel uit de boot als van af de kant altijd je spinner in een waaier vorm, dan dek je een water goed af. Werp ook een aantal keren je spinner langs de oever waar je loopt. Niet zelden zal een roofvis je spinner pal voor je voeten pakken. Zoek onder bruggen, langs obstakels, en plantenbedden. Wil je een totaal on verzwaarde polder spinner gebruiken neem dan eens de dubbel bladige spinner van Albatros. Prima spinners die veel kabaal maken onder water. Het dubbele tandem blad zorgt voor extra veel trilling, en daar zijn snoeken en baarzen heel gevoelig voor. Ze komen in verschillende kleuren. Bij helder water een blad met natuurlijke kleuren, zoals zilver koper, of blauw en groen, bij dikker water neem dan gerust een meer opvallende spinner, Fluor oranje en geel zijn dan prima keuzes. Je ziet zo veel keus is er in spinners. Kijk goed naar je vis water en bepaal dan je spinner keus. Je neemt ze makkelijk mee, en zijn goed op te bergen in een doossje. In je binnen zak en je kunt al op pad. Een makkelijker manier om op roofvis te vissen is er niet, maar wel zo doeltreffend.!!

Hoe te vissen met een Spinner...

Spinners zijn er in allerlei soorten, maten en kleuren te koop bij de hengelsport winkelier, er zijn echter ook mensen die hun spinner liever zelf maken. Mocht je een hand gebouwde spinner prevaleren dan kan ik daar altijd op in gaan. Stel me die vraag op mijn FB pagina en ik probeer je dan een paar tips te geven over een hand gebouwd spinner.  Pas uw hengel aan op het gewicht van uw spinner een zwaardere hengel voor de grotere spinners en een lichtere hengel voor de kleine baars spinners. Molen of reel is beiden prima. Op de molen een mooie dynema lijn tot 25/00 van een goed merk. Je hengelsport winkelier weet dat als geen ander. Je hebt vaak een grote keus en ik daar ben je vrij in. Als ie maar rond is. Platte lijnen die gaan kinken en dat willen we niet. Het kan haast niet anders dat als we werpend gaan vissen met een degelijke spinner dat we met een roofvis thuis komen. Wat mij betreft ik ga deze zomer weer over de planten en door de sloten met deze spinner. In het volgende blog gaan we werpen met Shads… daar is namelijk veel over te vertellen.

Succes met het spinvissen!
Pim "Dutch" Busker


« Terug naar overzicht