Blog
Vissen aan het Noordzeekanaal
Bij het vissen op het zoute water denken veel mensen direct aan het strand, een havenhoofd, pier of dijk. Dat kan, maar het kan ook in een kanaal. Het brakke water van het Noordzeekanaal is een veelzijdige zoute visstek van de bovenste plank. In deze blog een kleine analyse van het Noordzeekanaal.Het Noordzeekanaal is het kanaal dat loopt van de zeesluizen bij IJmuiden tot het IJ in de stad Amsterdam. Het kanaal is gemiddeld 170 meter breed en 15,5 meter diep en er kunnen schepen met een maximale diepgang van 13,7 meter doorheen varen. Door de grote zeesluizen bij IJmuiden komt er steeds een enorme slok zout water het kanaal in, er wordt op dit moment zelfs gebouwd aan een nieuwe sluis die 500 meter lang, 70 meter breed en 18 meter diep. Direct achter de sluizen zou je het water nog wel echt zout kunnen noemen daarna wordt het brak. Naarmate het kanaal dichter bij Amsterdam komt wordt het kanaal minder brak alhoewel de 'zoute tong' tot in Amsterdam doorloopt.
Met de directe instroom van zout zeewater en dus het brakke karakter van het kanaal is dit dan ook een ideale habitat voor zeevissen. Het Noordzeekanaal kent daarom ook een grote populariteit onder zeevissers. Ik vis zelf ook graag aan het Noordzeekanaal. De vis stekken zijn talloos en naast alle zoetwatervissen kunnen er veel verschillende zoutwatervissen gevangen worden.
Visstekken aan het kanaal
Afgelopen jaar heb ik op verschillende plekken van de zeesluizen naar Amsterdam toe gevist. De eerste stek was in oktober direct achter de Kleine sluis aan de zuidkant van het kanaal. Hier bevind zich een mooi vlak stuk waar je uit de wind kunt zitten. Ik viste hier met een wat zwaardere karperstok, molen volgespoeld met 0,26mm lijn met tapstoelopende voorslag, een zelfgeknoopte onderlijn met rode wapperlijntjes, haakmaat 6 en een loodje van 100 gram. Als aas afgewissled of in combinatie pieren en kweekzagers. Ik ving in veel medium tot grote bot en kleine wijting.Vroeger waren er aan de binnenkant van het sluizencomplex nog meer interessante stekken, waarvan het Ganzeneiland waarschijnlijk de bekendste was. Maar deze zijn grotendeels verdwenen door de op dit moment in aanbouw zijnde nieuwe grote sluis.
Verderop het kanaal links van de pont zit een mooie kade waar vandaan goed kan worden gevist. Direct voor de kant is het water al diep en door het af, en aanvaren van de pont is er altijd wat reuring in het water waardoor de vis wel wil jagen. Deze stek is in de zomermaanden in de avond vooral geliefd bij tongvissers.
Weer even verder bij Velsen-Zuid ligt aan het Noordzeekanaal een mooi grasveld met aansluitend een parkeerterreintje wat dit tot een gewilde visstek maakt. Ook bij mij, vaak ga ik even een avondje vissen op deze plek. Ik vis er gewoon met mijn zeehengels en zorg dat ik mijn onderlijnen map in zijn geheel mee neem naar de waterkant. Afwisselen met onderlijnen kan hier succesvol zijn. De onderlijn die de ene vissessie niet werkt, die werkt de volgende vissessie juist weer wel. Aas idem dito, meestal bijt de vis hier op op zagers maar soms komen ze niet aan de zager en pakken ze juist de pieren. Uitproberen en afwisselen dus. Altijd vis ik hier met relatief kleine haken maat 6 of 8. In de zomermaanden is op deze stek in de avond ook goed tong te vangen. Afgelopen jaar viste ik hier twee keer in februari en ving ik de eerste keer grote maatse wijting en enkele grote zeebaarzen (jazeker, in februari!) tussen de 33cm en 42cm. De tweede keer viste ik hier een wedstrijd van de IJZZV (IJmuider Zuidpier Zeevisvereniging) waar veel wijting werd gevangen, ook grote exemplaren, dikke scharren en zeebaarsjes.
Bij pont Buitenhuizen op de hoek met de Afrikahaven is diep water wat bekend staat als goed viswater. Maar zelf heb ik het daar nog niet geprobeerd.
Zeevissen in Amsterdam
Een experiment was om bij de Hempont te gaan vissen. Ik had van een vismaatje gehoord dat je hier, binnen de gemeentegrens van Amsterdam, op zeevis kunt vissen. De eerste keer ging ik rechts van de pont zitten en ving ik niets. De tweede poging ging ik links van de pont, voorbij het huisje, ter hoogte van het parkeerplaatsje zitten. Daar ligt een soort draaikom voor schepen, wat betekent dat het diep water moet zijn. Een middagje vissen gewoon met met zeehengels en bodemmontage met standaard onderlijntjes leverde 6 medium size botten op en een klein wijtinkje. Het kan dus gewoon: 'zeevissen' in Amsterdam.Binnenkort wil ik de kat helemaal op het spek binden en niet alleen binnen de gemeentegrens van Amsterdam zoutwatervis vangen ... Ik wil het doen binnen de stadsgrens van Amsterdam! Ik denk dat ik het ga proberen vanaf de NDSM-Pier, min of meer de grens tussen Noordzeekanaal en het IJ. Kijken of het lukt.
Na dit verhaal mag duidelijk zijn dat het Noordzeekanaal een topstek is én dan heb ik het nog niet eens gehad over alle mogelijkheden. Je kunt namelijk ook met kunstaas op zeebaars of met een vlokje brood onder een dobber op harder visssen. Mogelijkheden en vis genoeg daar in het Noordzeekanaal.
Veel visplezier!
Ayelt de Wit
« Terug naar overzicht