Blog


Tips voor het vissen op snoekbaars in de zomer

Tips voor het vissen op snoekbaars in de zomer

Welke sportvisser wil dit nu niet. Een mooie snoekbaars aan de lijn. Zeker in het begin van het nieuwe seizoen maakt de sportvisser weer een goede kans op de vangst. De snoekbaars ligt op het ondiepe en is zeer actief. Er is een enorme beweging onder snoekbaarzen en let hierbij vooral op de zon. Staat deze pal boven het water en vis je 1.5 tot 2 meter diep, werp dan eens wat dieper het talud af. Grote kans dat de snoekbaars zich gedurende de vis dag naar dieper water heeft laten afzakken. Dit geldt ook voor kanalen en vaarten. In de vroege ochtend uren zitten ze onder de kant En dan echt stijf onder de kant. Op nog geen 50 cm water kun je de snoekbaarzen aantreffen.   Hengel, neem een snelle spin hengel lengte 210cm tot 240 cm, tot ongeveer 60 gram. Wat je lijnkeuze betreft neem bijv. een dynema 17/00 en vergeet niet een zeer soepel staaldraadje van b.v. het merk Dragon.  Kies kleine 4 tot 7 cm diep lopende bol vormige plugjes. Een ratel er in zorgt voor extra gewicht en werpt dus verder en nauwkeuriger.
 

Kies ik voor een plug of shad?

Gebruik bolle kleine pluggen met een lange zwem lip of zoals sommige dit noemen een schoep. Sta je aan een vaart of kanaal, werp ze tegen de kantjes aan en het plugje duikt direct naar de diepte en rolt zo het talud af. Schrik niet als je in de eerste meters van het binnen draaien al een aanbeet krijgt. Geloof me maar. Op het Noord Zee kanaal een jaar of 25 geleden verschalkte ik en mijn vis maat een keer 125 snoekbaarzen door werpend de kanten af te vissen. Het was hoog zomer en met 30 graden erg warm. Omdat het water niet helder was, bleven de snoekbaarzen erg ondiep op speld aas jagen. Met een blauw zilver plugje van geen 5 cm imiteerde we een spiering. Dat hebben we daarna nooit meer meegemaakt. Terug naar onze snoekbaars. Gaat de zon hoger staan, werp dan minder tegen de kanten, maar zoek dieper water. Snoekbaarzen zijn schuw en houden niet van te veel licht. Ze verstoppen zich nu in planten bedden , langs richels , steen stort, steile aflopen taluds, of in het diepere deel van het water. Ze wachten in een hinderlaag op prooi vis. Natuurlijk kun je  de snoekbaarzen ook in nog dieper water verwachten als je de middag nadert, neem een shad en ga de snoekbaars werpen en verticaal vissend achterna. Uit proberen en veel worpen maken.

Tips voor het vissen op snoekbaars in de zomer

Shads met lepelstaart

Zijn er geen planten, dan met een shad werpen of jiggend naar dieper water. De lood kop met ruime haakbocht mag een gram om 10 zijn tot 14 zijn, neem in de zomer periode gewoon een shad van 10cm met een lepelstaart. Het mag allemaal wat uitbundiger nu. Veel kabaal kan geen kwaad. Zeker in wat dikker water komen dit soort shads nu zeer tot hun recht. Een extra stinger met dregje is nu niet nodig. De snoekbaarzen zullen gretig reageren. De enkele haak op de 10 grams tot 14 grams jigkop is nu voldoende. Werp gerust naar het midden van het kanaal en vis de hele stek in een waaier vorm terug. Maar start altijd eerst met de plekken pal voor je voeten. Niet zelden liggen ze voor je neus al onder de kant. Staan er planten dan om de planten bossen heen vissen. Snoekbaarzen zijn gek op planten en verstoppen zich ook overdag tussen de voetbladen van plomp en fonteinkruid. Dan is het donker en daar vinden ze prooivisjes. Vang je zo’n planten snoekbaars let dan eens op het uiterlijk. Goud zwart zijn de kleuren van de snoekbaars. Ze zijn dan op hun mooist. Op de snel stromende rivieren zullen ze de kleur van het water aan nemen en zullen ze grijs zwart en er vaak wat zanderig uit zien. Benader dus de snoekbaars voorzichtig. Bekijk de omgeving. Hoe benader ik de snoekbaars succesvol. Denk na over wat je doet. Maak simpelweg keuzes!
 
Regel 1
Vis je vroeg in de morgen: zoek ze onder de kant.
 
Regel 2
In de middag laat de snoekbaars zich afzakken naar donkere plekken in het water dus vis dan dieper
 
Regel 3
Pas je kunstaas aan de helderheid van het water aan. Is het water helder kies dan voor natuurlijke vis imitaties, bij dikker water neem dan eens een fluor type kunstaas.
 

Overige tips voor het vissen op snoekbaars:

Vis met dunne maar sterke lijnen. Staaldraadje is een must, en neem een hengel waar je je kunstaas mee kan sturen, dus tussen de 210cm en 240cm. Een werpmolen zoals de Daiwa Caldia 3000A is hiervoor uitermate geschikt. Kies in ieder geval een molen type uit de 2000/3000 tot maximaal 3500 serie. Benader de stekken altijd voorzichtig en let op wat er onder water kan staan. Stenen, planten, of talud, is het water helder of troebel. Bij helder water een natuurlijk ogend kunstaas, shad of plug, bij een minder helder water probeer eens een fluor kleurig kunstaasje. Verspelen van je kunstaas hoort bij deze visserij, omdat je altijd bij de bodem vist. Neem dus voldoende mee. Er wordt veel op snoekbaars gevist, zowel van de kant als vanuit de boot. Ik denk dat de snoekbaars een wat moeilijke uitdaging kan zijn, misschien dat deze vissoort daarom wel zo populair is onder de roofvissers ;-)
 
Succes en natuur veel visplezier! 
Pim “Dutch” Busker


« Terug naar overzicht