Blog


Tijd om op wijting te vissen

Tijd om op wijting te vissen


Introductie:
Dit onderstaande blogartikel is geschreven door Ayelt de Wit, 35 jaar en gek van sportvissen. Hij vist graag op roofvis, witvis en karper. Zijn grote passie is het zeevissen. Van vissen in Zeeland tot een bootje op de Waddenzee, dan is Ayelt echt in zijn element. Hij zal de komende periode regelmatig zijn ervaringen, technieken en tactieken met ons delen. Zijn we enorm blij mee en we hopen natuurlijk jullie ook! 


Het is november en de herfst heeft dan echt zijn intrede gedaan. Daarmee wordt het kustwater kouder en vertrekken de 'zomervissen' zoals zeebaars, geep en makreel naar diepere wateren of warme oorden.  De typische 'wintervissen' zoals gul (kleinere kabeljauw), steenbolk en wijting komen in deze periode juist naar de kust toe.
 
In deze blog de focus op de wijting. Dit visje is een leuke sportvis aangezien die felle aanbeten geeft en de wat grotere exemplaren geven goede sport bij het binnen draaien. De wijting is met een beetje voorbereiding niet  moeilijk te vangen. 
 

Stekken

Als de wijting zo in de loop van de herfst aan de Nederlandse kust is gearriveerd dan is overal wel een wijtinkje te vangen. Sommige stekken zijn echter beter dan andere. Mijn ervaring is dat wijting van diepe stukken water houdt die niet vol in de stroom maar wat in de luwte liggen. Als je gericht op wijting wilt vissen ga je dus niet op de kop van een pier staan, maar de binnenkanten van bijvoorbeeld de IJmuider Noord- en Zuidpier zijn wel hotspots. Het Rotterdams havengebied heeft diepe stukken met relatief rustig water. Het Calandkanaal is een top stek voor wijting, vanaf de Noordzeeweg kun je waar de windmolens beginnen tot en met de verdikking ter hoogte van de waterkering te kust en te keur.  
 

Materiaal

Voor het wijting vissen kies ik een stevige strand- zeehengel van 4,25 meter met een werpgewicht van 175 tot 225 gram met een molen in de 8000 tot 10000 serie. Op de molen heb ik een zoutwaterbestendige nylon lijn gespoeld tussen 0.28mm  en 0.35mm, net wat je zelf relaxed vindt. Aan de hoofdlijn heb ik 5 meter voorslag geknoopt van 0.50mm of 0.60mm, afhankelijk van de dikte van je hoofdlijn. Een shockleader van midnightmoon voldoet prima maar persoonlijk ervaar ik net wat meer gemak van de Spro Specialist Sealeader voorslag lijnen. Aan de voorslag een wartel met interlock om de onderlijn aan te bevestigen.
 
Zorg er voor dat je de dikte van de lijnen opbouwt: een hoofdlijn van een bepaalde dikte, dan een voorslag die dikker is en dan het staande deel van je onderlijn wat dan weer net wat dikker is dan je voorslag. Dit werpt uiteindelijk het prettigst en ligt het beste in het water.
 

Onderlijn

De standaard onderlijn die ik gebruik is simpel zelf te knopen. Het begint bij een staande lijn van 110 cm van 0.60mm of 0.70mm, afhankelijk van de dikte van je voorslag. Onderaan de onderlijn knoop ik direct een wartel met loodclip. Vervolgens rijg ik drie crimpswivels op de onderlijn, je kunt natuurlijk ook met sleeves, kralen en warteltjes aan de slag. Nog voordat ik de crimpswivels (of de sleeves) dichtknijp knoop ik bovenin de onderlijn een lusknoop. Nu de crimpswivels in gelijke onderlinge afstanden over de onderlijn verdelen en dichtknijpen. Aan de oogjes van de crimpswivels de haaklijntjes knopen. Voor de haaklijntjes gebruik ik Sunset Amnesia rood trekkracht 5,6kg, wijting heeft een voorkeur voor rood, dus gebruik rode haaklijntjes. Tenslotte aan ieder haaklijntjes een Gamakatsu 'worm 36' of 'F314' maat 8, 6 of 4.  
 
De lusknoop bevestig ik uiteindelijk, op de stek, aan de wartel met interlock die aan mn voorslag hangt. Aan de wartel met loodclip hang ik een zeelood (of zeeloodvervanger!)  van 125 tot 175 gram, afhankelijk van het werpgewicht van de hengel en hoe hard het stroomt. Gebruik alleen geankerd lood als dit echt noodzakelijk is.
 

Aas

Wijting bijt lekker op een klein piertje, maar als de wijting echt 'los' is dan pakken ze alles: zagertje, stukje tap, mosselvlees of een stukje mesheft. Het beste is wanneer er niet te groot aas gepresenteerd wordt. Rijg het aasje tot over de haakbocht en niet te ver over de haaklijn, dan happen ze direct in je haak en niet in die haaklijn.   
 
Al deze materialen voor het zeevissen zoals strandhengels,aas en professioneel advies kun je bij W. van der Niet hengelsport vinden.
 
Eenmaal ter plekke, wanneer je begint met vissen, zal je merken dat je de wijting wat moet zoeken. Als je eenmaal de plek waar ze azen hebt gevonden dan zal het gebeuren dat je vaak aan twee of drie haken tegelijk vis hebt. Als je vis begint te vangen onthoud die plek dan en gooi je lijn steeds op die zelfde plek, maak desnoods gebruik van de lijnclip op je molen. Als de vangsten op die plek minder worden ga de vis dan opnieuw zoeken. Wijting verplaatst zich, vaak afhankelijk van de getijden, naar dieper of ondieper water.
 
In het begin van de herfst zijn de wijtingen die je vangt meestal klein en ondermaats. Maar later in het seizoen worden ze steeds wat groter en vang je mooie maatse exemplaren. Waar dat aan ligt weet ik niet. Er is mij verteld dat de wijting zich gedurende het seizoen helemaal vol vreet en op die manier groeit als kool, anderen beweren dat naar mate het water kouder wordt er steeds grotere vissen dicht bij de kust komen.

Veel sportvisplezier!
Ayelt de Wit

P.s. Ayelt is zelf eigenaar van de Panvisser en schrijft daar ook regelmatig voor.
 


« Terug naar overzicht