Blog
Soms heb je van die visdagen dat het niet loopt met de vangsten. Toch wil je een visje vangen, zeker als je een wedstrijdje vist. Je moet creatief zijn om toch nog wat centimeters vis op de kant te krijgen. Een uitkomst kan dan zijn om het op slijmvissen te proberen. Als de gul en
zeebaars geen aanbeten geven, als de schar, bot en wijting niet willen bijten... een slijmvisje is in de lente en zomermaanden op een pier of havenhoofd eigenlijk altijd wel te vangen.
Het is niet ingewikkeld een slijmvisje te vangen, maar voorwaarde is wel dat er stenen in het water liggen. De natuurlijke habitat van slijmvissen is tussen de stenen. Een pier of havenhoofd zoals bij IJmuiden, Wijk aan Zee of Scheveningen zijn ideal. Slijmvissen zitten ook tussen de stenen van de strekdammetjes op de stranden van bijvoorbeeld Walcheren.
Tussen de blokken en stenen moet je een soort kier of gleuf zien te vinden waar het water rustig in- en uitstroomt. Een mooie diepe kier of gleuf is het beste, maar ze zitten ook al in een gleufje van 30 cm diep.
Onderlijn
Een onderlijntje voor slijmvissen is super simpel te maken. Neem een stukje van 65 cm staande nylonlijn van 50/00 tot 70/00. Bevestig hieraan om de 15 cm met een crimpswivel een kort amnesia haaklijntje van 10 cm. Als je wil dat het aas wat rustiger in het water ligt bevestig je een kort afhoudertje van 7 tot 10 cm met een amnesia haaklijntje van 5 cm.Aan het einde van het haaklijntje doe je een klein haakje (maat 10 of 12) met lange steel, bijvoorbeeld Gamakatsu worm 36. Die lange steel heb je nodig, want slijmvisjes hebben tandjes en ze bijten ook! Bovenin de onderlijn een lusknoop en onderaan een wartel met interlock of wartel met loodclip.
Aangezien vast raken tussen de stenen bij deze visserij best wel eens voorkomt is het aan te raden om als werpgewicht een alternatief voor lood te kiezen. Al deze spulletjes voor een slijmvisonderlijntje zijn natuurlijk bij Van der Niet in de winkel of in de webshop te vinden!
Tussen de stenen
Als aas gaan er stukjes kweekzager op de haakjes. En dan is het tijd het beaasde onderlijntje precies in de kier of het gleufje te mikken. Dat vraagt zeker in het begin nog wel wat oefening. Slinger, slinger... plons! Ligt de onderlijn op de plek tussen de stenen waar jij hem wilt hebben, draai dan voorzichtig de lijn op spanning en de hengel, niet in de hengelsteun, zo neerleggen zodat de lijn min of meer recht onder je hengeltop naar beneden de geul of kier in loopt. Dan is het wachten op de kleine maar felle tikken op de hengeltop. Ik ga er vanuit dat je met een flinke zeehengel van meer dan 4 meter staat te vissen die de afstand over de stenen kan overbruggen. Je kunt er ook voor kiezen zelf met een spinhengeltje over de stenen te klimmen (wees voorzichtig!) en zo kort boven de gleuf of kier te staan vissen. Dit is dan een soort van light rockfishing (LRF).Uit een gleuf of kier kunnen makkelijk 5 slijmvissen gevangen worden en als het een grotere en diepere kier is dan kunnen er soms wel 10 tot 15 slijmvissen uit gevangen worden. Dat is toch leuke visserij op een dag waarop je anders wellicht de hele dag tevergeefs naar een hengeltop had staan staren. En wat dacht je van een wedstrijd, 10 slijmers van gemiddeld 12 cm zijn toch 120 wedstrijdcentimeters waarmee je echt het verschil kunt maken!
Veel visplezier,
Ayelt de Wit
« Terug naar overzicht