Blog


Roofvis onderlijnen

Roofvis onderlijnen


Je leest van alles over pluggen en hengels, lijnen ook genoeg, maar de onderlijn daar lees je maar weinig over. De schakel tussen falen en succes. Hier ligt dus vaak het probleem tussen vangen en verspelen.
 

 

Onderlijnen

Ik probeer zo subtiel maar tevens zo sterk mogelijk te gaan als het gaat om onderlijnen. De presentatie van je kunstaas is namelijk heel belangrijk. Pas dus je onderlijnen aan je visserij. Ga je dus verticaal op snoekbaars met een shad vissen, dan gebruik je geen spinstang die voor een jerkbait bedoelt is. Pas je presentatie aan en doe dat met grote precisie. Er word veel gevist op snoek, en niet ten onrechte. De waterkwaliteit is tegenwoordig uitmuntend en dus ook de snoek stand. Maar tussen hengel, lijn en kunstaas wil het nog wel eens schorten.  De onderlijn. Hoe weet je nu welke je het beste kunt nemen? Je wilt immers geen snoek verspelen door ondeugelijk materiaal. Je kunt ze zelf maken of je koopt ze van een bepaald merk in de hengelsportzaak. Ik doe beiden. Wil je ze liever kopen, ga voor onderlijnen die naam en faam hebben. Die uitermate getest zijn. Dus van een kwaliteit merk. Neem er een die voorzien is van kwaliteit wartels en spelden. Ga eens zwaar, tot bij voor beeld 20 kg. 15 kilogram trek kracht is een mooi gemiddelde.

Roofvis onderlijnen

Hoofdlijn en onderlijnen aanpassen

Pas ook je hoofdlijn aan. Het heeft geen zin om een onderlijn van  15 a 20 kg trek kracht te hebben op een 8 ponds hoofdlijn die voor de ultra licht baars visserij gebruikt word. Dus de juiste hoofdlijn/onderlijn samen stellen in overleg met de hengelsport winkelier. 25/00 dynema hoofdlijn is een mooi gemiddelde op je werpmolen of werpreel. Als ik met gasten vis ga ik zelfs tot 33/00 diameter op mijn reels en molens. Want een roofvis verspelen is niet toegestaan. Een onderlijn van 15 a 20 kg is dan ook een prima gemiddelde waar mee je een snoek veilig kunt landen. En niet geheel onbelangrijk, je kunt ook nog eens je plug redden mocht je een vastloper krijgen.

Kopen of zelf maken?

Ik maak vaak zelf mijn onderlijnen van fluor carbon. Ik maak gebruik van Berkley Vanish Fluor Carbon. Dit ijzer sterke materiaal koop je meestal per 5 meter. Goedkoop is het niet maar het heeft een aantal voor delen. Het is zeer slijtvast, is ijzersterk, soepel en met weinig geheugen. Weinig geheugen betekend dat als er een krul in komt die er later gewoon weer uit gaat. Een ander prettige voordeel is dat het onzichtbaar is onder water. De roofvis ziet alleen het kunstaas voorbij zwemmen.

Lengte

Mijn onderlijnen zijn ook  lang. Ik houd ze op 60 a 70 cm. De dikte van het Fluor carbon stopt bij mij bij ongeveer 0.90 mm. En ik zet de wartel en de speld er aan door middel van sleeves. Die koop je ook bij de hengelsport winkelier. Ik knijp die sleeves vast met een sleeve tang. Ik heb in al mijn jaren dat ik met FC vis nog nooit gehad dat een snoek mijn onderlijn door beet. Ik ben er van overtuigd dat het een zeer goed product is en zeker lang mee gaat. Stalen onderlijnen moet ik meestal na 1 of 2 snoeken vervangen, omdat ze dan wat onbruikbaar zijn geworden door gedraai en gespartel van de snoek. Ze zien er na 2 a 3 snoeken uit als een kurkentrekker.  Maar ook hier zijn er verschillen. Kijk eens naar de onderlijnen van Dragon. Geef eerder een paar euro extra uit en ga voor een goede kwaliteit onderlijn. Neem als ze in verschillende lengten komen gewoon de langste die er is en je kunt haast niet fout.  Zo de kop is er af. Een volgend keer gaan we eens naar de waterkant en kijken we op welke vis we gaan vissen. Welke hengel nemen we en welke molen past bij jouw visserij. Voor vragen kun je altijd terecht via de site en of in deze winkel.

Pim Busker


Over Pim Busker
Van snoek tot snoekbaars, en van roofblei tot baars, maar ook forellen en meervallen hebben de binnenkant van mijn boot gezien. Hierdoor kan ik op verschillende wateren de roofvis belagen. Nederland is een schitterend land als het gaat om de hengelsport. Ik heb in vele andere landen mijn lijnen nat gemaakt, maar als ik naar de diversiteit kijk van de hier geboden mogelijkheden, dan blijf ik voor de roofvisserij kiezen voor Nederland.  Ik ga in dit blog wat ik maandelijks ga voorzien van nieuwe informatie ook in op vragen. Ik zal met tips en tricks op vele zaken een licht laten schijnen waar we allemaal ons voordeel mee kunnen doen. Naast hengels, kunstaas komen ook lijnen, molens en reels aan bod.





« Terug naar overzicht