Blog
De veelzijdigheid van shads (softbaits)
Shads wie kent ze niet. Van groot naar klein tot ultra klein voor de baars specialisten tijdens de Street fishing wedstrijden. Mega shads voor grote snoek of mega gul. Ik ken geen kunstaas wat zo’n grote variëteit en veelzijdigheid kent als de shad. Voor de prijs hoef je het niet te laten. Voor onze roofvisserij kun je met een shad met een mooi gemiddelde van 12cm al aardig op weg. Maar er zijn wel degelijk zaken waar je op moet letten. Kies je een shad met fladder staart? Of kies je een shad met een lepelstaart. Er zijn die slugs genoemd worden, die bezitten helemaal geen staart. Althans ze lopen tot zeer dun uit. Die gebruiken we als we in de winter minimale actie willen hebben en de roofvis wat trager is. De snoekbaars stelt slugs zeer op prijs in de winter als je verticaal zeer langzaam beweging in je shad tovert. Ga je er mee werpen of ga je er mee vertikalen, of zelfs kanticalen? Dit laatste is de werp en loop techniek, waar je al verticalend met een shad langs de kant van een kanaal loopt, maar ook langs een hoge kademuur prima de roofvis kan belagen. Je kunstaasje gaat al lopend dansend over de bodem.Je ziet er zijn nog al wat manieren. Ik werp heel graag met shad van uit de boot. Het liefst doe ik dat met een 240cm lange spinhengel tot 50 gram. Een werpmolen uit de 2500/3000 klasse opgespoeld met 17/00 tot 25/00 dynema er op en je bent op weg. De loodkop pas ik aan de omstandigheden aan. Staat er veel stroming dan neem je een zwaarde jigkop. Ook wind en de diepte van het viswater bepalen het gewicht van je loodkopje. Is het water dieper dan ga je zwaarder. Is je shad wat dikker van lijfje en meer weerstand geeft, dan ga je zwaarder. Is de shad zeer slank neem dan een lichter kopje die daar bij past. Zorg voor een balans in je loodkopen shad.
Werpend vissend hoef ik niet altijd de bodem te bereiken. In de zomer periode komt een roofvis je shad graag over enkele meters halen. Sterker nog als mijn shad op een loodkopje van maximaal 20 gram op een gemonteerd is hebben we al een mooie combinatie voor snoek, baar en snoekbaars. Je bent dus lekker allround bezig. Ook van af de kant is deze shad/ loodkop combinatie een prima gemiddelde om een dagje lekker aan de gang te gaan. Wat je nooit moet vergeten is een onderlijntje te monteren. Voor baars, rooblei, winde en snoekbaars is het niet altijd nodig, maar ook snoeken kunnen een goed geviste shad slecht aan zich voorbij kunnen laten gaan. En je snoek verspelen door lijn breuk willen we niet.
Voor de juiste onderlijn ga je even terug naar een eerder blog hier op deze site. Een stinger mag maar is zeker in de zomer periode vaak niet nodig. De roofvis is gretig en duikt vaak zonder enig schroom op je kunstaas. Een enkele haak voldoet in bijna alle gevallen. Ik kies in de zomer meestal voor een shad met lepelstaartje. Die maakt extra lawaai en geeft flinke trillingen af onder water. Vis je shad ook eens diagonaal, je maakt na de inworp een zijdelinkse trek beweging. Dus nadat je ingeworpen hebt, neem een pauze van een 3 tal seconden voor dat je binnen begint te vissen. Je laat je shad dus rustig even wat zakken. Je shad zal dan een diepte van 2 en een halve meter bereikt hebben. De versnelling die je nu aan het kunstaas geeft, door van rechts naar links een trek beweging te maken is extra aantrekkelijk voor bijna alle roofvis. Vaak krijg je de aanbeet op het moment als je versnelling in voert. De kleur van de shad vind ik belangrijk met de kleur van het water. Als het water troebel is, neem een wat feller kleurtje. B.v. een geel bruine variant, is het water helder neem dan een wat koudere kleur, zoals zilver grijs en bauw/groen.
Succes!
Pim "Dutch" Busker
« Terug naar overzicht